Ondertiteling verplicht

Ondertiteling verplichtOndertiteling voor doven en slechthorenden verplicht per 1 januari 2007. De belangenorganisaties voor doven en slechthorenden, participerend in SOAP!, zijn zeer verheugd over het kabinetsbesluit van vrijdag 30 juni dat zowel publieke als commerciŽle omroepen hun Nederlandstalige televisieprogrammaís moeten gaan ondertitelen.

Staatssecretaris Van der Laan (Media) wilde deze onmisbare service aan doven en slechthorenden niet langer vrijblijvend laten zijn. Het gaat om ondertiteling die oproepbaar is via teletekst, doorgaans pagina 888.

De publieke omroepen moeten 95 procent van de Nederlandstalige programmaís gaan ondertitelen. Voor de commerciŽle omroepen is het percentage vastgesteld op 50%. Dit omdat de meeste commerciŽle omroepen een grote achterstand hebben met ondertiteling. Alle omroepen krijgen vier jaar de tijd om de gestelde doelen te halen. Het kabinet wil de norm van 50 procent voor de commerciŽle omroepen ook verplicht stellen voor de Nederlandstalige zenders RTL 4, 5 en 7. Omdat deze zenders onder Luxemburgse wetgeving vallen, moet hiervoor een speciale regeling worden getroffen.

SOAP! (Samenwerkingsverband Ondertitel Alle Programmaís!) is bij monde van secretaris Joop Beelen enthousiast: ĎAfgelopen jaren is gebleken dat het weinig geholpen heeft dat de invoering van ondertiteling werd overgelaten aan de omroepen zelf. Dat geldt -met uitzondering van Talpa- vooral voor de commerciŽle omroepen. Het is goed dat omroepen nu verplicht zijn om ervoor te zorgen dat ook doven en slechthorenden alle uitzendingen kunnen volgen. We zijn blij dat Medy van der Laan goed naar ons heeft geluisterd.íMeer nieuws
  •  Slagwerkles voor dove en slechthorende kinderen
  •  Beeldtelefoon Curacao<>Zoetermeer
  •  Blootboek
  •  Themagroep NC PLD
  •  Geen treinen op de Zoetermeer-stadslijn
  •  Flevo Festival ook voor Doven
  •