Roy Mauritz wint 10e Leesvertelwedstrijd

Roy Mauritz wint 10e LeesvertelwedstrijdRoy Mauritz, leerling van Scholengemeenschap Effatha Zoetermeer heeft zaterdag 14 april de 10e leesvertelwedstrijd voor dove kinderen gewonnen. De jury vond dat Roy zich prima had ingeleefd in het verhaal Een stormachtig avontuur. Roy is trots op zijn medaille en beker. De prijs werd uitgereikt door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden.

Gebarentaal tegenhanger Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Leesvertelwedstrijd is 1998 in het leven geroepen, als Gebarentaal-tegenhanger van de traditionele Nationale Voorleeswedstrijd. De Nederlandse Gebarentaal is de voertaal van Nederlandse doven.

Stimuleren gebarentaal en uitwisselen leeservaringen
De doelstelling van de Nationale Leesvertelwedstrijd is tweeledig. Enerzijds gaat het om het bevorderen van het lezen van jeugdliteratuur door dove kinderen en het uitwisselen van leeservaringen. Anderzijds gaat het om het stimuleren van de vertelkunst in de Nederlandse Gebarentaal. Voor dove kinderen en volwassenen is het lezen van de Nederlandse taal (en (jeugd-)literatuur) een vaak uiterst moeizame en daardoor onaangename aangelegenheid. Het is dus zaak om dit lezen te koppelen aan zaken die wl aantrekkelijk zijn voor dove kinderen: aan iets spannends als een wedstrijd bijvoorbeeld, of aan de Nederlandse Gebarentaal, de enige taal die zij wl moeiteloos en met plezier beoefenen.

Nederlandse Gebarentaal
Een bijkomende overweging is dat men in ons land nog steeds relatief weinig weet heeft van de Nederlandse Gebarentaal. Het bestaan van deze taal - als taal van een culturele minderheid n als artistiek medium - verdient bredere bekendheid in de Nederlandse samenleving. Ok omdat de Nederlandse Gebarentaal een officile erkenning verdient. De Nationale Leesvertelwedstrijd beoogt hieraan een bijdrage te leveren.

Organisatie
De Nationale Leesvertelwedstrijd 2007 werd net als voorgaande jaren, georganiseerd door de Stichting Woord & Gebaar, uitgever van het gelijknamige dovenblad (www.woordengebaar.nl). De Finale van de Nationale Leesvertelwedstrijd 2007 werd mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, het familiefonds Dusseldorp en Loyens en LoeffMeer nieuws
  •  Vso leerling Haren bijrol in roman
  •  Dove joodse Leerlingen herdacht
  •  'Werken met Autisme' in herdruk
  •  Van hanenpoten naar handschrift
  •  Vestiging Zoetermeer slecht bereikbaar
  •