Slagwerkles voor dove en slechthorende kinderen

Slagwerkles voor dove en slechthorende kinderenAls je doof of slechthorend bent en je bespeelt slaginstrumenten zoals trommels, klokken, tam tams, en pauken dan voel je de muziek meetrillen in je handen en armen. Dat is anders als bij horende, die vooral luisteren hoe de muziek die ze maken klinkt.

Pauken, xylofoons, drumstellen en tom toms. Lokaal 38 is een ware snoepwinkel voor slagwerkers. Ruud Mourik maakt een uitnodigend gebaar. “Kom binnen “, spreken zijn handen en mond tegelijkertijd, “dan laat ik je de nieuwe slagwerk methode zien die ik heb ontwikkeld voor doven ιn slechthorende: Cijfers Wo(o)rden Noten.
Daar kan iedereen direct mee aan de slag.”

De orkest slagwerker geeft al zo’n dertig jaar les in het Koorenhuis in Den Haag. Daarnaast componeert hij muziek voor ensembles. Enige jaren geleden kreeg hij zelf problemen met zijn gehoor en dat stimuleerde hem om gebarentaal te leren en een lesmethode ewikkelen voor doven en slechthorende.
“Ik heb de methode voor het eerst uitgeprobeerd bij een groepje leerlingen van Effatha Zoetermeer. Iedereen was zeer enthousiast en na acht lessen kon de groep al een uitvoering geven.

Opmerkelijk was dat een jongen die compleet doof was, super ritmisch kon spelen.
Heel knap. Dat komt omdat je bij slagwerk – via je handen of stokken – precies voelt wat je doet.”

Brul – aap en si – naas – ap – pel – sap
Op de lessenaar in het lokaal met geluidsdemping ligt de methode die Ruud,met in het begin de hulp van een logopediste, gestaag heeft uitgebouwd.
Steeds staan er twee muziekbalken boven elkaar : een met cijfers en woorden, een met de traditionele notatie. Bij 2 hoort brul-aap, onder 5 staat si-naas-ap-pel-sap.
Het is de bedoeling dat de leerlingen het ritme slaan en tegelijkertijd de woorden uitspreken.
Goed voor de slag en voor de spraak. Maar de kennismaking met de klassieke en moderne slaginstrumenten die Ruud voor de leerlingen in petto heeft, omvat meer dan muziek maken.
“We gaan ook luisteroefeningen doen. Ik sla bijvoorbeeld een paar keer op de pauken en vraag de groep- die met de rug naar mij toestaat- hoeveel keer ik dat doe. Zelfs iemand die niet hoort, is hiertoe in staat. Door training en concentratie kun je geluidstrillingen leren waarnemen.”

Voor: leerlingen vanaf 6 jaar
Duur: van 13 september tot en met 17 januari
Van 31 januari tot en met 6 juni.

Dag en tijd: woensdag 16:00 tot 17:00 uur
Meer informatie: Koorenhuis Den Haag, dhr. Eric Schulp donderdag van 11:00 tot 13:00 op telefoonnummer 070-3422760.

WORKSHOP VOOR DOVEN EN SLECHTHORENDEN

Als je doof of slechthorend bent en je bespeelt slaginstrumenten zoals trommels, klokken, tam tams, en pauken dan voel je de muziek meetrillen in je handen en armen. Dat is anders als bij horende, die vooral luisteren hoe de muziek die ze maken klinkt.
Het allerleukste van muziek maken is dat je het samen met andere kan doen. Goed kijken naar de bewegingen van anderen is dan wel een absolute voorwaarde.
Slagwerker en docent Ruud Mourik heeft al verschillende workshops gegeven voor dove en slechthorende kinderen. Aan de hand van zijn ervaring ontwikkelde hij een eigen lesmethode.
De workshops worden gegeven aan het Koorenhuis in Den Haag .
Voor inlichtingen hierover kunt u contact opnemen met het Koorenhuis of kijk op www.koorenhuis.nl


Meer nieuws
  •  Ondertiteling verplicht
  •  Beeldtelefoon Curacao<>Zoetermeer
  •  Blootboek
  •  Themagroep NC PLD
  •  Geen treinen op de Zoetermeer-stadslijn
  •  Flevo Festival ook voor Doven
  •